Cara Buat Perangkap Nyamuk

Hai.

Ada idea tak nak buat perangkap nyamuk moden? Nyamuk ni sekarang dah banyak, risau pula kalau nyamuk kat luar tu adalah nyamuk aedes. Mau diserang demam denggi kan. Apapun kita kena buat langkah pencegahan menyeluruh dari dalam dan juga luar rumah. Sudah bersedia dengan perangkap nyamuk selain ubat nyamuk .. hihi

Hah..bercerita pasal ubat nyamuk kekadang saya risau dengan budak kecil yang tertarik dengan benda alah tu. Satu hal kalau dia ambil dan pegang pastu baling kat pakaian, mau terbakar bilik tidur kita. Lagi satu, kalau dia makan kan. Ishh, bahaya betul. Kena cari jalan lain untuk atasi masalah ini.

Kalau digigit nyamuk bukan sahaja gatal malah boleh membawa penyakit denggi yang membawa maut. Kata orang mencegah lebih baik dari merawat, begitu juga dengan nyamuk ni. Sebelum mereka membiak, hapuskan dahulu tempat pembiakan nyamuk.

p/s : Perangkap nyamuk moden membantu membunuh 


Kalau rumah kita ada nyamuk, pelbagai cara nak membunuh atau menghalau atau menghalang nyamuk dari mengigit kita. Biasanya orang menggunakan spray nyamuk yang bukan sahaja membunuh nyamuk tapi silap-silap kita yang terkena kesan jangka panjang angkara bahan kimia ni.

Kalau nak menghalau biasanya orang menggunakan lingkaran ubat nyamuk yang baunya macam hampeh tu atau menggunakan cara moden yang menggunakan air atau kepingan yang menggunakan elektrik. Dan kalau nak menghalang nyamuk gunakan cara lama – pasang kelambu.

Ok kali ni ingin berkongsi satu cara terbaru iaitu memerangkap nyamuk. Benda ni kita boleh buat sendiri dengan bahan-bahan yang murah. Perangkap nyamuk homemade katakan. memanglah barang tu kekadang rare sedikit. Apa pun enjoy dulu tutorial membuat perangkap nyamuk ini ya..

Bahan-bahan dan tool yang diperlukan.

1. Botol air minuman 1.5 liter 
2. Gunting 
3. 200 ml air 
4. 50 gram gula merah 
5. 1 gram ragi 
6. Kertas atau kain hitam

Cara membuat perangkap nyamuk seperti dibawah :

1. Potong botol di bahagian tengah, simpan di mulut botol dan bahagian bawah botol.


2. Campur gula merah dengan air panas. Biarkan sehingga sejuk dan kemudian tuangkan di separuh bagian potongan bawah botol.


3. Tambahkan ragi. Tidak perlu dikacau. Ini akan menghasilkan karbon dioksida.  


 

4. Pasang/masukkan potongan botol bahagian atas dengan posisi terbalik seperti corong.



5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, kecuali di bahagian atas, dan diletakkan di beberapa sudut rumah Anda.



6. Dalam dua minggu, anda akan melihat banyak nyamuk yang terperangkap dan mati di dalam botol.


Perangkap Nyamuk Moden & Berkesan.

Bercerita tentang perangkap nyamuk ni saya nak share perangkap nyamuk moden menggunakan elektrik disamping ia juga bertindak sebagai lampu tidur. 2 in 1 katakan ..

Comel tak ? Saiznya yang kecil mampu menarik kehadiran nyamuk disamping dilengkapi dengan cahaya biru untuk mengalih perhatian nyamuk pada waktu malam.


Miliki satu untuk kediaman anda. Pasti tidur tanpa diganggu nyamuk/serangga. Keistimewaan Mushroom Mosquito Killer :

* Berkesan terbukti untuk menghapuskan nyamuk
* Boleh digunakan sebagai lampu malam atau hiasan
* Dilengkapi dengan lampu LED untuk menarik perhatian nyamuk 
* Bukaan perangkap yang lebar untuk keberkesanan maksimum
* Pembersihan yang mudah bangkai nyamuk
* Delengkapi dengan kipas razor yang senyap/tidak bising
* Lampu LED boleh bertahan lama

Terdapat dalam 2 warna: Pink, Blue
Testimoni pengguna yang sudah mencuba pertama kali. Terbukti perangkap nyamuk Mushroom ini boleh membunuh nyamuk sewaktu anda sedang tidur

TIDAK MENGGUNAKAN BAHAN KIMIA/RACUN || ECO FRIENDLY || JIMAT TENAGA


Kami buka belian runcit dan borong untuk Mushroom Mosquito Killer hari ini sahaja...

SMS/Whatapps kod "Mosquito Killer" ke 013 3049082
SMS/Whatapps kod "Mosquito Killer" ke 013 3049082
SMS/Whatapps kod "Mosquito Killer" ke 013 3049082

p/s : Harga yang kami nyatakan tidak sampai RM100 pun. Pasti mampu milik. Kalau beli 2 unit keatas dapat lagi murah. Boleh kongsi dengan rakan/saudara mara/kawan dll.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi baca artikel ini. Sila komen. Sepatah pun ok. Tolong jaga etika komen anda. Komen yang sensitive akan dipadam tanpa NOTIS ^_^

Iklan Tajaan





Copyright© All Rights Reserved. Inspired by Shafiq Raduan | Tajaan Fiqmall.my