Cara Daftar Nama Domain Baru

Post kali ni bersambung dari post dahulu. Kali ini kami bawakan tentang cara daftar nama domain dengan mudah sekali.


Boleh daftar disini > Daftar Domain di NetKL < seterusnya Klik "Domain"




Klik Pada Domain
Taip nama Domain yang anda mahu dan tekan check availability utk pastikan masih "available"


i) Pilih dot com jika anda mahu .com
ii) Sahkan verification kod seperti di no 3


Apa Itu Nama Domain (NetKL)

Salam,

Nama Domain tu apa?

Nama Domain ialah nama atau alamat sesebuah laman web/blog. Ok, faham, Mari baca kat bawah nie.

Saya lebih suka menggunakan nama domain sendiri dengan kata lain URL ( Universal Resources Locator)  (betul tak eja nie ?) yang pendek. Kalau perkataan yang panjang sukar nak ingat. Kalau ada nama domain sendiri mudah la pengunjung nak ingat kan. Contoh macam kat bawah nie :
  • www.shafiqraduan.com - Lebih ringkas dan cun gituu.. hehe 
  • www.shafiqraduan.blogspot.com @ www.shafiqraduan.wordpress.com - Aduii, 'sesak nafas' nak baca panjang kan dan berserabut.
Jadi, untuk mendapatkan nama domain kena labur sikit je. Tak mahal mana pun dalam RM35 untuk setahun. Bayaran berulang-ulang selagi kita nak pakai nama domain tu tau. Saya pakai servis dari NetKL jew. Selain berpatutan, servis ok selama saya duk guna nie. 

Tak dak apa-apa masalah lagi. Jadi, blogger yang tak dak nama domain tu cepat-cepat daftar la sebab kalau nama domain anda dah ada orang beli, alamak menangis tak berlagu dibuatnya. Satu nama domain untuk seorang sahaja, tak boleh sama. Kalau dah ada orang pakai nama domain tu, anda perlu daftar nama lain :)

Tips Pemasaran : Apakah disebalik Up-selling dan Down-selling ?

Secara ringkasnya, penjualan beretika bermaksud menjual dengan prinsip yang betul. Anda menjual dengan cara yang tiada siapa rasa rugi. Walaupun pelanggan membayar anda, pastikan bahawa mereka tidak membayar lebih dari nilai produk anda. Anda tidak mengenakan harga yang berlebihan. Anda hantar apa yang mereka harapkan. Jika anda memupuk semua prinsip ini, anda adalah penjual beretika.

Tetapi anda perlu mempromosikan produk anda, bukan? Menjual secara terang-terangan tidak baik untuk anda, tetapi terdapat beberapa cara menjual yang lembut yang  mana anda boleh promosikan produk dan tidak seolah-olah terlalu mendesak juga. Konsep penting yang pertama yang datang ke fikiran ialah produk up-selling dan down-selling. Mari kita lihat apakah maksud kedua-dua itu. Kedua-duanya jatuh ke dalam istilah penjualan beretika.

Belajar Buat Muffin Menguntungkan ?

Hai,

Cerita hari ni saya nak kongsikan susah payah seorang pengusaha bakery dalam meniti arus-arus kehidupan bersama anak, dan juga suami tercinta.

Jum kita baca kisahnya...

Kenapa bakeri menjadi pilihan kami? Sebabnya mudah. Ia boleh dimulakan dengan apa yang ada di rumah.

Kami bermula dengan sebuah oven kecil yang digunakan setahun sekali untuk membuat biskut raya. Kami membesarkan bisnes kami sedikit demi sedikit. Malah kami tidak akan ketinggalan untuk menghadiri kelas, kursus yang ada untuk menambah ilmu.


Postur Tidur Yang Betul?

TAHUKAH ANDA POSTUR BADAN YANG SALAH SEMASA MELAKUKAN AKTIVITI ADALAH PENYEBAB UTAMA SAKIT BELAKANG? JOM KITA CHECK ADAKAH POSTUR BADAN KITA BETUL ATAU SALAH!

CARA MENGANGKAT BARANG

• Cara Betul
>Bengkokkan kaki, bukan tulang belakang anda. Bawa beban rapat pada tubuh anda. Keraskan otot perut sewaktu mengangkat.
>Dapatkan bantuan orang lain sekiranya anda sukar untuk mengangkat berseorangan.

• Cara Salah
>Elakkan membongkok atau memusing pinggang anda semasa mengangkat beban yang berat.
>Elakkan mengangkat beban terlalu jauh dari badan.
>Jangan mengangkat beban melebihi paras bahu. Keadaan ini menyebabkan ketegangan yang melampau kepada tulang belakang anda.
>Elakkan dari mengangkat secara pergerakan mengejut.

CARA DUDUK

Fokus Pada Produk & Fokus Kepada Pelanggan

Dari ABS: Fokus pada produk & Fokus pada pelanggan

Dalam teori bisnes lama, kita disuruh fokus kepada produk. Fikirkan produk, produk, produk....

+ Fikirkan produk apa yang hendak dijual.
+ Fikirkan produk apa yang kita hendak buat.
+ Fikirkan apa bahan yang hendak digunakan.
+ Fikirkan di mana hendak belajar membuatnya.
+ Fikirkan nama produk.
+ Fikirkan kuasa-kuasa ajaib yang ada pada produk itu.
+ Fikirkan orang lain sudah membuat macam produk itu ataupun belum.

Lalu banyaklah kursus dijalankan yang mengajar peniaga Melayu membuat produk itu, dan produk ini.

Lalu banyak penjual mesin-mesin itu dan ini yang diperlukan bagi mengeluarkan produk-produk itu. Lalu banyaklah mesin-mesin itu dibeli oleh peniaga Melayu.

Macam-macam produk dibuat oleh peniaga Melayu.


Rawat Jerawat Guna Madu

As Salam,

Pelbagai langkah awal diambil untuk megekalkan keaslian dan kecantikkan terutama kulit muka katakan. Almaklum, kalau jerawat bertempek pasti anda mencari solusinya. Tak der tempat lain ke jerawat nak naik kan?
Ibnu Sina (890-1037), salah seorang tokoh kedoktoran dunia dan ilmuwan Islam di abad ke-10 Masehi, mengulas mengenai khasiat madu dari segi kesihatan di dalam dunia kedoktoran. Ia mampu dapat menyembuhkan berbagai penyakit dari yang ringan sampai yang berat, seperti tekanan darah tinggi dan jantung. Madu juga dapat menurunkan suhu badan serta menyediakan dan mengatur rembesan, sehingga dapat menghilangkan penyakit demam.
Jadi, mengapa anda tidak menggunakan madu untuk rawatan jerawat. Cuba amalkan dahulu. Pasti sembuh atas izinNya. Kali ini, tips kesihatan membincangkan tentang khasiat dan peranan madu asli yang ada di pasaran Malaysia. Perlu diingatkan supaya mengambil madu jenis yang asli sahaja. Tiruan ? apa pun tak boleh. Hanya campuran gula sahaja. Pakai yang asli okey !


Cara menghilangkan jerawat dimuka dengan madu sahaja. Mungkin ramai dah tahu, madu asli banyak digunakan untuk kecantikkan kulit muka para wanita agar selalu kelihatan cantik, gebu, mulus tanpa sebutir jerawat. Pasti mahukan? Madu kali ini madu Acacia.


Latihan Industri, Membina Keyakinan Diri Pelajar

Assalam,

Petang ni agak mengantuk untuk saya updated artikel. Ramai rakan Facebook saya mengemaskini akaun status mereka dengan program latihan industri. Latihan Industri atau Internship sering kali dipertutur dalam kalangan mahasiswa tahun akhir pengajian biasanya. Juga lebih dikenali 'praktikal' la bahasa biasa dilakukan dalam masa 3 bulan kan. Tahun 1 jangan memandai buat latihan industri okeyy. Adik-adik fokus belajar dulu..hehe :)


Bukan sahaja pelajar Ijazah wajib mengikuti, malah pelajar vokasional juga perlu menjalani latihan industri. Bukan apa kan, lebih mantap kemahiran korang la kan disamping belajar teori dalam kuliah/kelas. Petikan akhbar Utusan Online mewajibkan pelajar vokasional sertai latihan industri.

"Pelajar aliran vokasional akan diwajibkan mengikuti program latihan bekerja atau praktikal di syarikat-syarikat atau industri sebagai salah satu subjek wajib apabila penstrukturan semula sekolah vokasional dilaksanakan tidak lama lagi."


Artikel Penuh:  © Utusan Melayu (M) Bhd 


Katakan Tidak Kepada Masalah Perut Buncit. - Tajaan Emorra Be Slym

Petua Mengatasi Masalah Perut Buncit Sangat Mudah...

1. Minum Banyak Air - Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang keluar dari sistem tubuh. Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin. Jangan mengubah pengambilan air saat diet kerana banyak bahan yang sulit dicerna dan dapat menyebabkan perut menggelembung.

2. Makan Perlahan-lahan - Jangan makan gelojoh kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut. Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang tidak terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.

3. Mengurang Pengambilan Garam - Terlalu banyak garam dalam diet menambah ektra sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambat mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

4. Pengambilan Serat - Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.


Tips Pilih Logo Perniagaan

Dari ABS: Memilih label dan logo....


Label adalah unsur wajib-ada pada produk. Label adalah nama produk. Kita perlu mempunyai label. 



Ciri-ciri nama yang sesuai dijadikan label:

+ Nama itu 1 perkataan sahaja. Label 1-perkataan cepat melekat dalam ingatan konsumer. 'Malayan  Banking' ditukar kepada 'Maybank'.

+ Nama itu menggunakan perkataan yang sudah melekat dalam memori konsumer. 'AyamMas' (ayam + emas)

+ Nama itu mudah disebut di hujung lidah semua kaum 1Malaysia. Sesetengah kaum sukar menyebut bunyi 'r', 'd', 'v'. Ejaan bahasa Peranchis sukar dibunyikan oleh lidah Malaysia.

+ Nama itu ada kaitannya dengan produk. Jika produk itu 'ayam', pilih perkataan yang terus merujuk kepada 'ayam', bukan benda lain. Jika produk itu adalah air, nama itu mempunyai kaitan dengan air.

Logo adalah unsur bagus-ada pada brand. Jika kita mempunyai logo, itu bagus. Jika tidak, label pun sudah memadai. 

Sebaiknya kita mempunyai label dan juga logo.

Tips ini dibawakan khas oleh Puan Ainon Mohd, Founder PTS

Perodua Mengeluarkan Alza Baru

PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) melancarkan kereta Perodua Alza serba baharu dengan pengurangan harga atas jalan antara dua dan tujuh peratus berbanding sebelum ini, menjadikannya kenderaan pelbagai guna (MPV) dengan harga paling kompetitif di pasaran.

Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Datuk Aminar Rashid berkata, selain pengurangan harga atas jalan, Alza baharu itu juga melalui penambahbaikan keseluruhan bernilai RM4,000.

“Pengurangan harga ini dibuat melalui pengurangan kos secara berkesan bermula rangkaian pembekal, kilang, pembuatan, pusat servis, pusat jualan serta menambah baik produktiviti barisan hadapan.


Kenapa Perlu Belajar English, Rahsia Cepat Pandai English ?

Assalamualaikum & Salam sejahtera, Saya ada satu cerita nak diceritakan kepada anda.
Di suatu tengah hari dalam sebuah bas…
Pelancong: “Hi, could you please tell me how to go to National Monumen?”
Pelajar nakal 1: “Wei National Monumen tu benda apa?”
Pelajar nakal 2: “Dia nak gi umah Mak Cik Maimun kot.”
Pelajar nakal 1: “Hish takkan lah dia datang jauh-jauh nak cari rumah
Mak Cik Maimun. Ok you go straight.. don’t belok-belok.
Don’t belok-belok! Straighttt jer… Ok?”
Pelancong: (Bingung)

Rahsia & Panduan Bina Produk Jenama Sendiri Terbongkar

Memiliki produk jenama sendiri sememangnya menjadi idaman setiap usahawan dan bakal usahawan. Serta, mana-mana individu yang berminat untuk bebas dari masalah kewangan.

Tetapi rata-ratanya tidak tahu bagaimana proses dan cara yang betul dalam mengeluarkan produk jenama sendiri.

KETAHUI rahsia cara menghasilkan produk jenama sendiri seperti syarikat-syarikat lain yang ada di Malaysia ..

Produk sendiri meliputi produk kesihatan dan kecantikkan sememangnya permintaan hangat masa kini. Semua orang nak cantik blaker.

Mohd Ilham Rusli telah  membongkarkan rahsia seperti :

  • Contoh-contoh idea produk yang mendapat permintaan di pasaran
  • Bagaimanakah R&D terhadap produk dilakukan
  • Proses kelulusan KKM & Logo HALAL
  • Kajian pasaran
  • Kaedah memasarkan produk

...dan banyak lagi 'rahsia' tersebut...

Baru-baru ini saya telah membeli sebuah ebook bertajuk ‘Rahsia bina Produk Jenama Sendiri’ hasil penulisan saudara Mohd Ilham Rusli.

Beliau berpengalaman selama 8 tahun dalam bidang perniagaan dan memiliki 7 produk jenama sendiri. Ebook ini ditulis dengan tujuan agar lebih banyak usahawan yang memiliki produk jenama sendiri pada masa akan datang.

Perlukah Modal Besar Untuk Memulakan Bisnes ?

>> “Dia modal besar, boleh lah berjaya cepat! Aku ni nak beli barang dapur pun kena bercatu.”<< 

Ini biasa yang kita dengar dalam kalangan masyarakat tak kira kat mana skali pun bahkan di kedai kopi pun orang masih bercakap pasal modal berniaga !

Ya, saya tak nafikan, siapa yang mempunyai modal wang ringgit yang besar pastinya ada kelebihan berbanding dari yang sikit modalnya.


Tapi, tahukah anda, modal besar saja tak menjanjikan keuntungan yang besar. Lihat saja di sekeliling anda, berapa ramai usahawan yang gagal walaupun modalnya besar.


Ramai yang akhirnya terpaksa menanggung beban hutang yang tinggi! Yakinlah, diri anda sendiri adalah modal utama dalam apa jua perniagaan yang anda usahakan. 

Duit hanyalah duit, duit tiada akal. Anda yang mengurus dan mengawal duit itu. 

Oleh itu, sebelum anda terlalu mencuba untuk mencari modal wang ringgit yang besar, apa kata, tingkatkan  dulu ‘nilai’ diri anda. Kenapa? Supaya diri anda sendiri menjadi modal utama dalam perniagaan, bukan wang ringgit semata-mata.

Bagaimana caranya? 

Pergilah menuntut sebanyak ilmu dari mereka yang berpengalaman. Knowledge is POWER. Tips ini dikongsikan oleh Pengasas Mz Secret, FB : Muhammad Zukermi

Maybank Memperkenalkan M2u Pay ?

Salam,

Baru-baru ini Maybank2u telah melancarkan platform terbaru untuk usahawan online bagi memudahkan para penjual online menyemak bayaran pembeli secara terperinci seperti masa,jumlah duit bank in, dan sebagainya. Anda cuma perlu memasukkan kod HTML yang diberi oleh pihak Maybank ke dalam blogshop anda seperti butang di bawah akan terhasil.


Transaksi jualan terperinci di bawah anda boleh semak di dalam Maybank2u pay anda :

  • Tarikh & masa transaksi
  • Maklumat transaksi & status
  • Nama pembeli & e-mel
  • Amaun yang dipindahkan

Jadi kes penipuan dapat dikesan dengan mudah jika ada pelanggan ingin menipu jualan anda. Senang bukan?Lepas ni tiada lagi isu berbangkit mengenai keluhan peniaga online untuk mendapatkan details pembeli.

Tips Temuduga Mendapat Kerja

Temuduga? Sering kali ANDA sebagai rakyat Malaysia atau sesiapa pun yang ingin memohon untuk memenuhi sektor pekerjaan semestinya dahulu menjalani proses temuduga. Ada yang berjaya dan tidak kurang juga mereka yang gagal dalam proses temuduga tersebut.
Temuduga atau interview ialah suatu pertemuan atau perjumpaan secara dua hala diantara dua kumpulan yang berkepentingan untuk mendapatkan sesuatu dari satu pihak yang lain.

6 Tips Dan Petua Jaga Kesihatan Rambut..

Salam, puas membicarakan soal bisnes dan tips, hari ni saya nak kongsikan satu tips yang jarang anda tahu.. hehehe

6 Petua Jaga Kesihatan Rambut
p/s : Gambar Google ..ahakss !!
Berikut adalah petua-petua bagaimana hendak jaga kesihatan rambut:
1-Keringkan rambut selepas mandi. Jangan biarkan rambut anda berada dalam keadaan basah selepas anda mandi. Sebaliknya, keringkan rambut anda. Jika anda ingin pakai topi, topi keledar, tudung atau apa sahaja yang bakal menutup kepala anda, pastikan rambut anda sudah kering sepenuhnya.

DVD Latest FB Ads Marketing on Facebook

As salam,
Mari baca, ada produk hot nie ?
Hohoho, sampai macam tu sekali. Post ni khas tentang pelancaran DVD Latest FB Ads Marketing dari En Jamal, owner Sifufbads Sdn Bhd.
Ya, jujurnya saya akui DVD Latest FB Ads Marketing ini memang PATUT dimiliki oleh SEMUA penjual di Facebook.
Fully recomended...

4 SEBAB KENAPA ANDA PERLU DAPATKAN DVD NI.

  • PROVEN. Rujuk testimonial di web. Ramai dah malatop sales mereka. Bermacam-macam bisnes, part time ada, full time pun ada. Ada yang sales 4 angka sebulan, 5 angka sebulan, dan ada juga 6 angka sebulan.
  • FROM THE EXPERT. Sifufbads, memang expert dalam fb ads marketing ni. Ramai anak muridnya. Anda boleh lihat di page Sifu FB Ads. Banyak ilmu FB Ads marketing dikongsikannya. Panduan-panduan, seminar, bengkel FB Ads nya selalu SOLD OUT!
  • DETAIL. Ya, memang detail. Dari basic sampai la ke advanced tentang FB Ads ditunjukkan oleh sifufbads.Dijamin anda PUAS HATI. Produk mantop katakan..
  • LANGKAH DEMI LANGKAH. Ada video, ada manual, ada mindmap yang akan guide anda. Usah risau jika rasa tak boleh follow. Ianya disusun mengikut turutan dari asas ke advanced.
Dapatkannya di sini:

Rahsia Buat Duit Dengan Blog

Sejak kebelakangan ini ramai yang emel saya untuk tahu cara buat duit dengan blog. Baiklah, saya kongsikan disini.
Terdapat berbagai cara untuk menjana pendapatan melalui blog, antaranya :
Menjual ruang pengiklanan.
Ada bermacam-macam jenis ruang pengiklanan yang anda boleh jual, antaranya banner, iklan teks atau pop-ups.  Pendapatan anda bergantung kepada sejauh mana bilangan pelawat yang datang ke laman web anda. Ada di kalangan blogger yang blog mereka menjangkau pelawat lebih 5 angka sehari berjaya  mendapat pendapatan lebih 5 angka sebulan dengan hanya menjual ruang pengiklanan.

Tips Mencari Niches Hot Untuk Tajuk Ebook

Kita tahu ebook adalah teknik paling mudah untuk jana pendapatan yang banyak di internet, namun kita seperti kehilangan arah bagaimana hendak bermula. Sebenarnya, anda tidak perlu memikirkan sesuatu yang terlalu bernas untuk jana pendapatan melalui ebook.
Apa yang anda perlu fikirkan adalah bagaimana hendak mencari pembeli yang dahagakan maklumat yang anda jual itu. Di dalam ebook ringkas ini, saya senaraikan lima niche yang hot iaitu niche yang mempunyai bilangan pembeli yang banyak dan akan sentiasa laris.

Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Salam,

Salam sejahtera. Ramai yang tak perasan yang bulan  ini adalah bulan peperiksaan SPA. Ada beberapa jawatan bermula minggu  lepas dipanggil oleh pihak SPA untuk peperiksaan bertulis Peperiksaan seperti Pegawai Tadbir N41 untuk pengisian kekosongan di peringkat  negeri, Penolong Penguatkuasa N27 untuk JPJ dan KDN juga Penolong  Pegawai Keselamatan KP27 untuk JPM

Juga ada peperiksaan untuk Gred 41 yang lain termasuk Pegawai Pembangunan  Masyarakat S41 Di seluruh negara, SPA panggil calon  untuk peperiksaan bertulis. Anda  dipanggil?

Tips Mudah Membuat SEO Dengan Koding

Untuk menjadikan blog anda lebih mesra seo dimana search engin carian mudah nak rank kan blog anda, caranya dengan meta tag html harus diletakkan di dalam blog anda.

Sila ikuti langkah langkahnya di bawah :

Iklan Tajaan





Copyright© All Rights Reserved. Inspired by Shafiq Raduan | Tajaan Fiqmall.my