Jejalan Hujung Minggu di Bukit Malawati Kuala Selangor

Hai,

Selamat berhujung minggu. Kalau hujung minggu anda pergi mana je? Kini, untuk mereka yang berhampiran kawasan Kuala Selangor boleh pergi ke Bukit Malawati. Wow, saya pun baru tau situ merupakan tarikan pelancong dan lebih meriah jika anda datang hujung minggu

Bestnya naik tram... kalau larat nak panjat bukit boleh jalan perlahan-lahan.. tapi kami cuba naik tram dengan bayaran RM3 sahaja termasuk pergi dan balik. Ala-ala pelancong luar pula rasa nya. Biasala hujung minggu memang agak ramai pelancong tempatan bersama keluarga masing-masing kesini


Perkhidmatan kereta api (trem) juga disediakan di Bukit Malawati. Perkhidmatan ini hanya disediakan pada hujung minggu sahaja iaitu setiap hari Ahad, Sabtu dan cuti umum


7 Cara Mudah Reprint Boarding Pass Air Asia Guna Mesin Kioks di KLIA2

Hai,

Best kan kalau dapat naik kapal terbang ? Tapi naik kapal terbang ada langkah-langkah yang perlu diikuti walaupun anda sudah ada tiket iaitu cara nak dapatkan boarding pass. Pass masuk ni bertujuan untuk sahkan kita ni penumpang yang sudah check in dan boleh lalu security check dengan selamat & tenang .. hehe

Untuk check in flight Air Asia membenarkan penumpang berbuat demikian dalam masa 14 hari sebelum berlepas. jadi, dalam masa 14 hari kita dah boleh check in flight kita termasuk laluan domestik dan laluan antarabangsa

Berkunjung Ke Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Antarabangsa 2019

Hai,

Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Antarabangsa bagi tahun 2019 dah melabuhkan tirainya. Seperti biasa saya dan kawan saya berkesempatan pergi pada malam tersebut untuk mendengar sendiri bacaan ayat suci Al Quran oleh para qari dan qariah bertanding

Nie pertama kali tau saya kesana. Sebelum ni tak pernah lagi pergi mana-mana majlis tilawah alquran ni. Tanpa merancang untuk pergi pun tetiba kawan saya ada bagitau majlis tilawah ni diadakan di KL Convention Centre.

Jadi, saya disana berkesempatan untuk menerjah gituu. Kena rasa sendiri pengalaman depan mata. Sebelum ni kita asyik tengok dalam TV je kan..

Pantang jumpa banner jer kita selfie ramai2

Pengalaman Makan Manhattan Fish Market di Quill City Mall

Hai,

Kalau rasa nak makan ayam mesti pergi KFC kan, burger pula mesti terlintas MCD. Macam mana kalau rasa nak makan menu berasaskan ikan, sebabtu kita kena pergi Manhattan Fish Market. Nama pun dah macam international

Untuk pengetahuan Manhattan ni berasal dari Malaysia dan kini melebarkan sayap perniagaan ke 72 restoran di Asia dan Timur Tengah termasuk Singapore, Malaysia, Indonesia, Thailand, Sri Lanka, Myanmar, Oman, Japan, Bangladesh, Qatar, United Arab Emirates, Brunei and Maldives

Pengalaman makan ikan dory di Manhattan Fish Market sempena promosi 

Goodday Susu Kurma Edisi Baru

Hai,

Eh, Goodday ada keluarkan susu. Susu apa? Tentulah susu kurma. Skrg ni pun dah ada beberapa pilihan susu kurma pelbagai jenama. Yang saya kenal masa mula-mula dulu Farm Fresh tu la. Hatt tu sebijik rasa susu segar dicampur kurma. Now, kita cuba jenama Goodday pula, tak salah kan bertukar rasa!

Kalau dilihat gambar ni, katanya ditambah ekstrak kurma. Kurma kan sekali skala dia muncul dalam bulan puasa je banyak dijual. Kini, kurma sudah ada dalam susu haha . Susu Kurma ni pun baru je ada dalam pasaran

Kita cuba pek kecil 300ml sesuai ke tidak ye kan. Maklumlah, perisa baru!

Mee Cintan Perisa Kari Kesukaan Saya

Hai pembaca yang saya kasihi,

Macam biasa la kan kalau tiba malam hari tapi mood memasak tu kelaut tetiba ada Mee Cintan Perisa Kari buat anda tak jadi nak lapar. Mee Cintan ni sebenarnya sudah lama dalam pasaran cuma saya baru nak cuba je hahaha

Sebelum ni takpernah beli. Kalau jejalan dalam pasaraya memang banyak kan jenama bersusun diatas rak. Yang mana selalu makan itu lah yang dibeli ye dakk? Jom kita cuba Mee Cintan Perisa Kari. Nampak seperti pembukusan edisi baru berbanding beberapa tahun yang lepas
Untuk pengetahuan anda, Mee Cintan ni ada perisa lain juga seperti tomyam, asam laksa, seafood, ayam dan banyak lagi

Kuih Lapis Tepung Beras Buat Sendiri

Waktu cuti datang lagi! Kalau masa cuti ni lah kita rajin skit nak cari resepi untuk dibuat. Resepi kita yang mudah-mudah je sebab nak cepattt. Lagi cepat masak, lagi cepat boleh makan. Hahaha . Dapat idea ni haa, Kuih Lapis

Tengok orang jual kat pasar minggu tak terfikir nak buat sendiri . Mungkin malas nak buat satu lapis demi lapis sehingga siap. Tapi, sebelum ni saya jenis tak amik kisah camne nak buat kuih lapis ni . So, kita tau makan je la

Rupanya, nak buat kuih lapis versi mudah ni tidak terlalu cerewet sangat nak cari bahan-bahan mentah. Siapa suka makan kuih lapis dan berhajat untuk buat sendiri dari rumah boleh ikut resepi yang saya dah cuba ni, Kuih Lapis Tepung Beras Homemade!!


Ok, ini rupa dia.. Gebu, lembut dan sesuai untuk budak-budak

Cara Buat Laksam Kelantan Simple

Hujung minggu tak tau nak buat apa kan. Rasa nak makan laksam kelantan. Kalau pergi Kelantan memang mudah nak jumpa laksam. Memang sedap sangat, kalau makan sekali pasti nak tambah lagi. Oh, laksam kelantan ni nak buat pun mudah. Stakat nak makan anak branakk mudah je buat sendiri kan. Yang penting, bahan-bahan mentah pun senang nak beli di kedai runcit je pun

Resepi laksam simple dan mudah, Kalau nak ikut boleh guna bahan-bahan dibawah ini :

  • Tepung beras 3 cawan
  • Tepung gandum 1/2 cawan
  • 1 sdu besar tepung ubi kayu (takde takpe)
  • 5 cawan air
  • Garam skit nak bg ada rasa
  • Minyak 1 sudu

Cara membuat nya :

1. Bahan diatas tu anda campur semua skali dalam satu bekas besar dan kacau
2. Panas kan pengukus
3. Dalam pengukus kena letak tudung periuk jenis leper. Tak nak ada bonggol tau hehe
4. Oleskan sedikit minyak pada penutup periuk
5. Letak lah sedikit adunan tadi dan biarkan 5-7minit sampai adunan tu masak
6. Nak tau adunan dah masak, tepung tu naik gelembung2 udara
7. Boleh angkat dan gulung seperti dibawah

p/s: Guna cawan yang sama. Cawan yang minum kopi pun boleh. Jenis cawan pendek


Campur kan semua bahan diatas lepas tu kacau lah bagi sebati. Jgn berketul tau!

Iklan Tajaan




Copyright© All Rights Reserved. Inspired by Shafiq Raduan | Tajaan Fiqmall.my