Cara Daftar Nama Domain Baru

Post kali ni bersambung dari post dahulu. Kali ini kami bawakan tentang cara daftar nama domain dengan mudah sekali.


Boleh daftar disini > Daftar Domain di NetKL < seterusnya Klik "Domain"




Klik Pada Domain
Taip nama Domain yang anda mahu dan tekan check availability utk pastikan masih "available"


i) Pilih dot com jika anda mahu .com
ii) Sahkan verification kod seperti di no 3



2) Selepas itu pastikan nama domain yang anda mahu itu boleh didaftar

i) Pastikan korang dah periksa dulu samada nama korang masih available ke tidak


ii) Pilih nama domain lain jika tiada

Jika banyak duit pilih 2 tahun and so on, biasa setahun je dulu


3) Tandakan untuk privasi nama domain anda, jika anda  tidak tick nama, alamat anda akan didedahkan, better tick je tak kene bayar pun.


4) Jika anda membeli nama domain tanpa hosting, anda perlu setting untuk directkan blogspot anda ke domain yang baru. Biasanya biar sahaja NetKL setupkan baru RM 3. Pening kepala nak setup sendiri percayalah. Jika anda nak suruh pihak NetKL setupkan tekan sambung membeli pada no 6 dan abaikan butang no 7 (selesaikan pembelian)

5) Pilih apa yang korang mahu, kebiasaannya "blogging"


i) Servis untuk NetKL setupkan RM 3, klik tempah sekarang no 9

6) Pilih domain yang anda telah daftar terlebih dahulu tadi, selepas itu klik seterusnya no 10


7) Lengkapkan maklumat blogspot korang di sini, pastikan korang bagi maklumat betul:-

Blogger URL:  URL blogspot korang contoh trainerfariz.blogspot.com (yang korang ada skang) jangan korang letak URL yang baru daftar tu pula contoh farizreza.com, tak jumpa nanti NetKL.

Blogger Usernama(email address): Letak email blog korang yang digunakan untuk sign in blogger.com tu

Blogger password: Jangan takut taip je password, dia tak hack blog korang, dah sudah tekan "kemaskini" no 11


8) Sekiranya korang telah buat dengan betul tempahan di ats, dia akan keluar dua tanda hijau untuk servis Blogging RM 3 dan Pendaftaran Domain. Jika ada yang terlebih dan tidak ada kena mengena sila delete yang tidak berkenaan, seterusnya klik selesai pembelian no 12


9) Isi dengan lengkap maklumat korang, korang akan didaftarkan terus akaun NetKL dekat sini, kalau nak selamat dan mudah guna email yang baru buatnya nanti korang terlupa password akaun NetKL.



i) Kalau korang ada akaun paypal tick pada paypal ringgit, tapi biasa guna bank in la senang, nanti korang pening pulak. Dah sudah? klik selesaikan pembelian No 13

Senarai bank
10) Korang akan diberikan pilihan bank tempatan yang korang nak, dan nombor Invois tempahan, sila print dan simpan penting tu nombor unik ID(No Invois) korang.

Invois number, penting!! Sila print atau tulis

Lepas tu Log In > Log In NetKL < guna email dan password yang korang isi sebentar tadi yang ada alamat tu semua.

Note: Jika korang bank in , pastikan korang Tulis no Invois korang dekat refer no ke macam tu la dekat slip bank tu, masa tu Fariz guna maybank untuk bank in. Papehal korang print senarai bank tadi dan juga no invois!! If tak paham bawa kertas yang dah print tadi pastu tanya pada pegawai bank bersama-sama kertas korang print dan slip bank masa bank in tu, 

Note: If korang pandai bank in online, dipersilakan if nak guna ATM mesin deposit pun boleh. Fariz tak tahu tang tu hehe.

11) Selepas korang dah buat urusan pembayaran yang diminta, tengok pada bahagian bawah invois anda, terdapat button macam bawah ni, sila klik kembali ke klien area dan anda akan terus masuk ke akaun klien NetKL korang,


12) Kalau korang dah log in, korang akan dapat macam gambar bawah ni. Tengok panel(bahagian) kanan dan Cari Hantar Tiket No 14


13) After That, klik pada Sales no 15


14) Isi maklumat invois korang serta maklumat resit pembayaran


p/s : Saya malas nak tulis tutorial masa saya daftar, mujur blog Fariz Reza ada tutorial. Tutorial cara daftar nama domain sama sahaja. Cuma yang berbeza nama domain sahaja.

1 comment:

Terima kasih sudi baca artikel ini. Sila komen. Sepatah pun ok. Tolong jaga etika komen anda. Komen yang sensitive akan dipadam tanpa NOTIS ^_^

Iklan Tajaan





Copyright© All Rights Reserved. Inspired by Shafiq Raduan | Tajaan Fiqmall.my